Gamla filmrullar!

2014-04-08

Jag kom över ett gäng gamla filmrullar med söta små motiv som jag ville framkalla, men märke efter en stunds sökande att det här inte var en helt enkelt process. Men jag tyckte att ämnet var så pass intressant att jag grottade ner mig en stund och skrev ihop en liten text om just framkallning av gamla filmrullar. Kom ihåg att jag inte är ett proffs, men jag tänkte att någon av mina läsare kanske sitter hemma i samma situation, men har ett större tålamod. Om ni provar detta hemma får ni gärna skriva till mig och berätta om processen - själv var jag faktiskt så bekväm att jag tog hjälp av BGA. Google hjälper mig med allt!

Idag så är det väldigt vanligt att de flesta foton som tas är digitala. Så har det faktiskt inte alltid varit. Det digitala möjliggör visserligen att det går snabbare att framkall de bilder man tar men det finns något genuint i att använda sig av en klassisk filmrulle och framkalla alla bilderna själv. Det är en spännande del i processen där man kan laborera lite som man vill med sina bilder. Så här går det till, på ett ungefär.

Ett mörkrum vet säkert de flesta vad det är och vad det innebär. Det har med framkallning av foton att göra och processen för att få till det kan tyckas ganska långsam och bökig, men det man ska veta är att det är en konst att kunna göra det på ett bra sätt. Själva processen kommer också att göra att man har en kreativ frihet i sitt framkallande, fantasin tar alltså inte slut när kortet tas, den kan också förvaltas i mörkrummet. Denna process kan delas upp i två olika delar.

Det våta och det torra stadiet

Det första som man behöver göra är att ta ur filmrullen ur kameran i ett helt mörkt rum och snurra upp den på framkallningsdosan. Efter att man har stängt dosan kan man på nytt tända ljuset eftersom filmrullen befinner sig i totalt mörker i dosan. Det här kan vara bra om man tränar på i ljuset innan man försöker i mörkret. Efter det är det dags för framkallningsvätska att fyllas på genom det ljustäta hållet. När framkallningsvätskan fått stå häller man av den och fyller på med fix. Efter att det gått en tid är det dags att hälla av och låta filmrullen torka.

Det är viktigt att man håller tiderna på respektive vätska för att filmen ska framkallas och sätta sig på ett bra sätt på rullen. När sedan remsorna är torra så har du nu färdigframkallade negativ, alltså små bilder av det motiv som du har tagit på. Det är nu som det riktigt roliga börjar. I nästa stadie av processen så ska du välja de olika negativ som du vill ha förstorade. Framkallningen har du redan gjort, det är nu dags för dig att gå in i det stora mörkrummet, ofta upplyst av ett mysigt rött sken för att fotopapperet som du förstorar på inte ska bli förstört.

Man använder sig nu av en förstoringsapparat där negativet placeras. Efter det är det dags att utsätta fotopapperet för ljus och lampan sitter ovanför negativet vilket gör att bilden förstoras. Sedan är det dags för en blöt fas igen. Först ska fotopapperet ner i framkallningsvätska, efter det ska det sköljas av med vatten och tillslut landar fotot i fixet igen. Efter en sista avsköljning ska fotot torkas. I denna process finns det flera steg som man kan laborera med, speciellt med hur exponeringen av pappret går till. 

Jag hittade information lite varstans, men den här bloggen tyckte jag var bra!