Foto: Ida Svensson

Foto: Ida Svensson

Hur skyddar ni er pärla till bil?

2014-12-10

Jag läste artikeln "Svårt att få ersättning från Trafikverket – Köp rätt försäkring istället" om en man som fått ersättning av Trafikverket för att fixa sitt stenskott. Först tyckte jag att det verkade som en jättebra sak – vem visste att man kunde få sina stenskott betalade av staten? Men självklart var det ju för bra för att vara sant. Trafikverket är svårflirtade med sina ersättningspengar, och i vår- och vintertrafiken är risken för sånnahär skador på glasrutan faktiskt väldigt hög. Särskilt om man kör långa sträckor på motorvägar.

Så jag googlade runt lite för att se vad man kan göra för att hålla skadan borta. Men det mesta jag hittade var artiklar på suspekta siter som ger uppenbara tips, till exempel att hålla avstånd från bilen framför, och att man kan utrusta motorhuven med stenskottsfilm för att undvika fula märken.

Artikeln hänvisar till en bilglasfirma i Göteborg, Bilglascentralen, som tar på sig självriskkostnaden för stenskottsreparationer. Det är ju så klart behändigt, om man bor i Göteborg, men ska man köra ända dit samlar man väl bara på sig ännu fler stenskott på vägen! Länk: http://www.bilglascentralen.se/laga-stenskott

Det står också att det går att undvika självrisken med hjälp av rätt tilläggsförsäkringar. Så då sökte jag efter tilläggsförsäkringar mot stenskott istället, och här är vad jag hittade:

Trygg Hansa: Uttrycker sig ganska klumpigt. Först säger de att man ska betala sin självrisk direkt till reparatören. Sen säger de att man slipper självrisk vid reparation av vindrutan, men har ordinarie självrisk vid byte av vindruta. De har också en tilläggsförsäkring som heter "Bilextra" där man bara behöver betala halva självrisken vid glas-, stöld-, brand- och elektronikskador.

http://www.folksam.se/forsakringar/bilforsakring/fragorsvar

Volvia – Bilförsäkring för Volvo: Har 100 kronor självrisk när man reparerar rutan hos en volvohandlare (annars 200 kronor). 1 600 kronor självrisk vid byte av ruta.

http://www.volvia.se/privat/vid-skada/skadehandelse/sidor/glasskada.aspx

Moderna försäkringar: Lagar ditt stenskott utan självrisk.

http://www.modernaforsakringar.se/privat/vara-forsakringar/bilforsakring/

Länsförsäkringar (Stockholm): Reparerar stenskott för 200 kronor. 35 procent av reparationskostnaden i självrisk vid andra glasskador, dock minst 1000 kronor.

http://www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/forsakring/bilforsakring/

KIA Bilförsäkring: Tar 200 kr självrisk vid reparation av stenskott, annars 35 procent av kostnaden (minst 1000 kr).

http://www.kiabilforsakring.com/kia/om-bilforsakringen/bilforsakringens-innehall/sidor/skador_sjalvrisker.aspx

Det verkar ändå som om det inte kostar så fasligt mycket att reparera stenskott. 100 till 200 kronor ska man väl kunna avvara på en reparation. Mannen från Täby fick ändå ut 7 330 kronor, så man undrar ju vad alla de pengarna var till? Fast han kanske inte hade nån försäkring alls.