Kan man återvinna det? Länktips!

2014-04-14

Alla vet var man ska slänga tidningar, plastförpackningar och glasflaskor. Och batterier har en alldeles egen käck låda för återvinning. Men lika enkelt är det inte för den största delen skräp vi producerar. När jag inte riktigt vet var en sak borde slängas brukar den helt enkelt åka rakt ner i grovsopscontainern; vips, så är det någon annans problem. Det kan ofta kännas överväldigande att ta reda på rätt sortering och återvinning för varje liten grej som inte kan åka i hushållssoporna.

Men nu har jag snubblat över en riktigt händig hemsida för återvinnande miljövänner, som förhopppningsvis kan hjälpa till med det här problemet.

Siten heter Återvinningsbar.se .

Det är en tjänst där man helt enkelt kan skriva in vad det är för typ av skräp man funderar över, så får man upp en kort beskrivning av vad prylen innehåller och hur man kan gå tillväga för att återvinna den. 

Visste du till exempel att man ska slänga bläckpennor och CD-skivor i soppåsen? Att man måste slänga saker av keramik bland grovsoporna? Eller att man kan återvinna retrokapsyler, bara man skär av plasten först? Näe, inte jag heller!

Siten är byggd av företaget ILrecycling, som är en industriell återvinnare för företag. Det finns mer att läsa och lära om dem här, för den som är intresserad: ILrecycling – Effektiv återvinning

För företag är det lite annorlunda då man ofta blir kontrollerad av staten, men ansvaret ligger helt och hållet på företaget. I vissa fall finns det böter som kontroller och i andra fall inga alls. Något som verkligen är kul att se är när företagen verkligen tar ansvar och jobbar för att motivera såväl företaget som nuvarande och blivande kunder. Företaget Lantz metall har visat prov på hållbårt företagande både genom statlig certifiering, ISO-Cerfitiering, och sin egna agenda där man lovar att "...uppfylla eller överträffa gällande miljölagar...". Att företaget faktiskt vill överträffa gällande miljölagar är något som man sällan ser i företags agendor. Kul Lantz Metall!