Sugen på att starta företag?

2014-04-15

Jag har länge varit intresserad av småföretagande och hade en dag gärna startat ett företag. Det skulle kunna vara vad som helst egentligen. Det är känslan av att ha utvecklat något från grunden som verkligen lockar mig. Jag har läst lite om hur skatter fungerar i företag och hur man kan skatta smart! Kolla även in videon i slutet som ger några tips på hur man driver en butik.

Som de flesta företagare säkerligen är medvetna om så innebär ett företagande att man är skyldig att betala en hel del skatt. Det är fortfarande möjligt som företagare att planera sitt skattebetalande och gör man det på ett bra sätt så kan man tjäna många tusenlappar. Här kommer några tips om hur du som företagare kan tjäna på att bättre planera ditt skattebetalande.

Det finns en hel del tankar och idéer om hur företagare på ett bättre sätt ska kunna planera för en förmånligare skatt. Det allra bästa tipset är att man som företagare är djupt involverad i företagets deklaration och skattesats. Det intresset kommer nämligen att vara viktigt för att man ska kunna fatta så kloka beslut som möjligt. Det går givetvis att ta hjälp av olika skatteprogram vilket förenklar det hela, dessutom kan man anlita skatteexperter men det i sin tur kommer att bli en utgift för någon som kanske inte på samma sätt brinner för företaget som företagaren själv gör.

Hur sänker jag skatten?

Som företagare är det alltid intressant att veta om olika sätt och vägar för att sänka den skatt som företaget behöver betala. Eftersom skatteregler hela tiden revideras så kommer det att finnas utrymme för företagare, såväl som privatpersoner, att aktivt kunna påverka hur ens situation ser ut. Som företagare i ett fåmansföretag kommer det 2014 vara viktigt att man tar ut tillräckligt hög lön från företaget. Det beror på att riksdagen beslutat om att utrymmet för lägre beskattad utdelning från fåmansföretag ska ökas, vilket innebär att situationen har förbättrats för dessa företag.

Som företagare är det också viktigt att ha koll på sina vinster och förluster på de eventuella fonder eller aktier man har. Om det är så att du som företagare har större förluster än vinster så kommer det alltid att vara en bra idé att försöka realisera nya vinster innan året tar slut. Detta på grund av att det är bra att sluta året på svarta siffror. Både privatpersoner och företagare behöver ha koll på deklarationen och de möjliga avdrag som finns att göra. Det är bra att spendera det som är avdragsgillt under ett kalenderår och inte vänta till nästkommande år eftersom att det i så fall inte kommer att tas upp på nästkommande års deklaration. Det finns alltså många små detaljer som man kan påverka för att företagets ekonomi ska se än bättre ut.

Läser mer på Företagande.se och Skatteverket.se.

Tio tips till dig som vill starta butik!

Producerad av Cash IT.