Ta extra hand om dina fyrbenta vänner under jultider

2014-03-25

Den här artikeln är för er som har djur därhemma. Man tänker inte på det finns många saker i hemmet som kan vara farligt för hunden eller katten.. Extra försiktig ska man vara under julen. Det må vara en härlig tid men det är mycket med julen som kan ställa till det för våra fyrbenta vänner. Se till att pynta och dekorera ditt hem så att det är djursäkert så att hela familjen, både två- och fyrbenta, kan njuta av den mysiga högtiden i lugn och ro. 

Presentsnören och -papper

Först och främst ska du ha i åtanke att allt som glimmar och prasslar lätt kan fånga både din hunds och din katts intresse. Paketsnören och inslagspapper kan vara väldigt roligt att leka med, men om djuret sväljer dem kan det resultera i oönskade allvarliga skador i magen och på tarmarna. En del tror att deras djur vet vad som går att äta och vad som bör undvikas, men så är inte fallet. Både hundar och katter är väldigt nyfikna och smakar gärna på allt möjligt.

Växter

Växter, speciellt julväxter, kan vara extremt giftiga för både hundar och katter. Nog för att det är fantastiskt vackert och stämningsfullt att pynta med hyacinter och amaryllis till julen, men har man djur i hemmet bör man vara försiktig med vad man väljer för blommor och vart man placerar dem. En del växter, såsom amaryllis, hyacint och julstjärna, orsakar ofta illamående hos både katter och hundar. De får ont i magen och kräks och/eller får diarré. Andra växter, såsom olika typer av liljesorter, har däremot en livshotande effekt och kan leda till dödsfall. Liljor innehåller nämligen något som orsakar njursvikt hos djuren. Även tidlösan är väldigt giftig och förutom att påverka njurarna kan den även orsaka cirkulations- och andningssvårigheter. Vill du vara säker på att dina julväxter är ofarliga för ditt djur kan du, istället för de ovan nämnda växterna, köpa julkaktus eller novemberkaktus. Dessa två växter är helt ofarliga för både hundar och katter.

Julgodis

Något annat som man alltid bör förvara på säkra platser eller under uppsyn är allt julgodis. Choklad och russin är två vanliga ingredienser i våra julbakelser. För hundar och även katter kan dessa två ingredienser vara livsfarliga. Choklad kan leda till rubbningar i hjärtrytmen medan russin kan orsaka akut njursvikt. Vill du låta din hund njuta av något extra gott under hjulen är det allra bästa att köpa något gott från djurbutiken, som torkade kycklinghalsar eller färska leverbitar.

Levande ljus

En annan julfara för hunden är levande ljus. Hundens viftande svans välter enkelt ner ett ljus som står på bordet. Likaså gör en nyfiken katt om du inte håller ljuset under uppsikt. Försök placera ljusen på sådana platser där djuren inte kommer åt dem och lämna aldrig tända ljus i ett rum som ingen människa vistas i. Bränder kan uppstå på en bråkdels sekund, så det gäller att vara uppmärksam och försiktig när man tänder adventsstaken.