Ta med barnen på museum på jullovet 2014

2015-03-10

Snart närmar sig jullovet och även om det är trevligt att mysa hemma tillsammans med barnen så vill jag gärna ta med dem ut på något roligt, då det annars blir långtråkigt med film och sällskapsspel hemma i längden. På jullovet så bör man gärna göra något som passar alla barn i olika åldrar och det finns många bra alternativ i Stockholm som både är lättillgängliga och inte heller så kostsamma.

Arkitektmuseet kan man kolla in årets pepparkakshusutställning, och där kan även barnen få bygga sitt eget pepparkakshus vilket är både roligt för både stora och små. Det finns mycket annat att titta på med, och det brukar finnas speciella utställningar som riktar sig till barnen.

Historiska museet kan barnen delta i aktiviteter samt ha nyårskul med olika multimediaföreställningar. Det finns även en verkstad där barnen kan skapa olika saker.

Gillar barnen kluriga gåtor och lösa deckarmysterier så är Kungliga Myntkabinettet perfekt, då det finns ett museispår som barnen kan följa, där kan man även se på film och gå på rolig tipspromenad runtom i museet.

Mina barn gillar verkligen tomten, och gör dina det med så har Nordiska museet sin tomtejakt där man kan hjälpa tomten att hitta sin borttappade luva. Detta görs genom att gå igenom hela museet där olika ledtrådar finns för barnen. Det finns även en audioguide anpassad för barn där man kan resa genom alla tidsåldrar med Gustav Vasa i hörlurarna.

Året runt så vill många barn leka pirater, och på Sjöhistoriska museet kan de få leka av sig till sjöss genom att bygga sitt eget medeltida skepp eller leka med skuggspelet i museets skaparverkstad.

Har man lite större barn så är Tekniska museet ett utmärkt ställe som sällan misslyckas med att fascinera den tekniskt intresserade. Här kan man på jullovet bygga robotar i robotverkstaden, och det finns även möjlighet att få göra sin egen tidning eller TV-program i museets Studio.

Får man idétorka gällande vad man ska hitta på med barnen på jullovet så passar säkerligen något av dessa förslag att utforska. Jag gillar att gå med mina barn på museum då det är både lärorikt och utvecklande för dem och får dem att tänka aktivt och kreativt. Varje museum har sina särskilda aktiviteter som barnen gillar. Sen finns det många smarta rabattkort som gör att man går in till reducerat pris eller till och med gratis tillsammans med barnen på många museer.