Snart är sommaren här

Snart är sommaren här

Trädgårdsplaner

2014-05-16

Att anlägga en helt ny trädgård är ett stort projekt, och det är också ett projekt som tar lång tid. För det första behöver man kanske göra en del förarbete, speciellt och om det handlar om en trädgård till ett nybyggt hus, och för det andra tar det tid från det att man planterar till det att träd, buskar och växter har börjat breda ut sig och ta plats. Man kanske inte heller kan göra allt i trädgården på en gång, antingen av ekonomiska skäl eller för att man inte har tid. Man får kanske satsa på ett större projekt åt gången, som till exempel att bygga ett trädäck ena sommaren och anlägga en damm och en vacker stengång nästa sommar. Hur lång tid det tar beror både på vilka förutsättningar man har och vilken typ av trädgård man vill ha, men fem år är inte en orimligt lång tid när det gäller att anlägga en trädgård.

När man ska planera sin trädgård gäller det att fundera över familjens behov. Om det finns barn är det kanske inte så bra att anlägga en damm, och har man hund vill man kanske hägna in tomten. Den som vill kunna spela fotboll bör kanske satsa mer på öppen gräsmatta än träd och buskar, och den som är intresserad av att odla egna grönsaker och annat bör avsätta plats för det. Det kan också vara bra att fundera över när man ska använda trädgården. Om man till exempel alltid reser bort i juli är det onödigt att ha växter som är som vackrast då, och vill man kunna njuta av trädgården från vår till höst bör man välja växter som blommar under olika perioder. Det är viktigt att inte ha för bråttom när man planerar. Man bör tänka efter ordentligt och känna in trädgården innan man tar stora beslut.

Det kan vara en god idé att anlita en expert när man ska anlägga sin trädgård. En trädgårdsarkitekt kan hjälpa till med allt från att komma med muntliga förslag på ett hembesök till att göra en ritning över hela tomten där allt från växtlista, placering och belysning till materialval och snickerier finns med in i minsta detalj. Man kan med andra ord få så lite eller mycket hjälp som man önskar, och även om man själv vet hur man vill att trädgården ska se ut kan det vara bra att prata med någon sakkunnig för att få klarhet i om det till exempel behövs bygglov när man ska sätta upp ett insynsskyddande plank eller anlägga en stenmur.

GrowingYourGreens är YouTubes största kanal inom trädgårdsodling. John som driver kanalen har sedan 2009 publicerat klipp som guidar tittarna genom odlingsträsket. Den starka ekoligiska och urbana trenden har gjort att kanalen vunnit nästan 150 000 prenumeranters tillit. Svenska Stenbolaget driver även dem en populär YouTube-kanal som man kan hitta här. Deras kanal behandlar främst frågor kring trädgårdsanläggning och låter tittarna styra odlingen. Fler tips från John finns på hans hemsida